Bízz magadban és mi segítünk!

Tudjátok, mit látunk leggyakrabban a középiskolára való készülés kapcsán?

Hogy 8. osztály szeptemberében, az első szülőin halálravált arccal elmondja az osztályfőnök, milyen komoly kihívás előtt állnak a gyerekek, és hogy a további életük múlik azon, hogy javítsanak a jegyeiken és sikeres felvételit írjanak. Ami nehéz, kemény, és rengeteg felkészülést igényel. És a szülők gyorsan körbekérdeznek, felhívják Krisztát vagy e-mailt írnak nekem, hogy segítsünk. Mi pedig szomorúan széttárjuk a karunkat, és azt mondjuk, hogy már tavasszal beteltek az őszi helyeink. És hogy igen, érdemes rákészülni. De nem értünk egyet azzal, hogy a 8. osztály első félévében mindent át kell ismételni az elmúlt 7,5 évből, és hogy minden jegyet javítani kell, és ezen múlna bármely kamasz élete.

Sőt.

Szerintünk egészen másra van szükségük. Arra, hogy bízzanak magukban, hogy a szüleik bízzanak bennük, hogy merjenek gondolkodni a tananyag újratanulása HELYETT (igen, helyett, mert annyit lehetetlen…) és tudjanak jól, értően olvasni és írni. De hogy érhetjük ezt el, és mit érdemes tenni, mikor kezdjetek neki, hogy ne kelljen agyongyötörni a gyereket?

És nem, nem azzal segítesz, ha 8.-ban kezditek! Az nem a gyerek megkímélése, ha az utolsó félév egy merő hajtás!

És most újra elérhetőek leszünk élőben is, kiscsoportos, a tőlünk megszokott vidám, élvezetes és a kamaszok által annyira kedvelt programokkal. Picit mesélünk róla, jó?

A Wekerlei Kultúrházban március 1-től indítunk keddenként kiscsoportos, illetve Kriszta egyéni minicsoprotos fejlesztő programokat. Alapvetően az javasoljuk 6. és 7. osztályosoknak, hogy jöjjenek el az ifjak legalább 4 alkalommal a kettőnk (Egri Krisztina és Herpainé Márkus Ágnes) által tartott önbizalomépítő, középiskolára, önálló gondolkodásra hangoló foglalkozásainkra. És mellette ajánlunk egyéni fejlesztést is, ha úgy látjuk, az segítene igazán vagy az jobban illik a gyerekhez.

Talán már hallottál rólunk és tudod, hogy Kriszta magyartanár, Ági pedig (család)segítő, fejlesztő és szívesen segít matekozni. Igen, jöhetnek emiatt is a gyerekek, de nem győzzük hangsúlyozni: semmi értelmét nem látjuk az általános iskolai tananyag magolásának és ismétlésének, önmagában, mert

  • Nem erről szól a felvételi, és tévedés, hogy az általános iskolai tananyagot kell hozzá átismételni.
  • Nem készít fel a még több magolás a középiskolai létre, sőt, kikészíti a gyerekek többségét.
  • Nem a tananyagra vonatkozó tudása kevés a kínlódva felvételiző és rémálmot átélő gyerekeknek. Sokkal inkább a szövegértésük, az önálló problémamegoldó képességük rossz.
  • És az önbizalmuk már régen megingott. A még több tanulnivaló pedig a maradékot is porrá zúzza, főleg, ha elég sokszor hallja az iskolában és otthon, hogy mi mindent nem tud.

Te tudsz űrsétálni? Mi sem. És jól vagyunk, boldognak és sikeresnek érezzük magunkat enélkül is. És sokszor tudtunk már segíteni másoknak is, a szülőknek túlzó és sehova nem vezető aggodalmaikat mérsékelni, irreális elvárások támasztása helyett visszajönni a földre, a kamaszokat megtámogatni, bátorítani és képessé tenni a felvételi megírására anélkül, hogy attól összeomlanának, depressziósak lennének vagy kórházba kerülnének. Mert sajnos sok ilyet is látunk.

Bízz te is magadban szülőként, bízz bennünk, és engedd, hogy segítsünk a gyereknek!

A fotó akkor készült, amikor egy felvételi előkészítő szombati egész napos programot tartottunk, a COVID előtti utolsó pillanatokban. Az egész nap egy hatalmas, pörgős, szabadulószobába oltott játék volt. A gyerekek azt mondták a szüleiknek, hogy nem is tanultunk csak játszottunk.

Tévedtek.

Minden feladat felvételi feladat volt vagy pontosan azokhoz hasonló. És a játék, a nevetés és az együttműködés nem árt a tanulásnak. Ellenkezőleg! Már sok éve tudják a kognitív tudományok kutatói és tapasztalják eredményes és kedvelt pedagógusok, hogy jó hangulat és öröm szükséges a tanuláshoz. Mi ezt próbáljuk elősegíteni. És megerősíteni a gyerekeket abban, amiben jók. Ennyi. Körülbelül.

Hogy mit csinálunk?

Minden gyereknél egyéni megoldásokat javaslunk.
A kiscsoportos (előre meghatározott keddi alkalmakon, március 1-től május végéig) ezekre koncentrálunk:

  • Hogyan értelmezzünk szövegeket?
  • Hogyan gondolkozzunk?
  • Hogyan tanuljunk hatékonyan?
  • Keressünk bátran egyéni megoldásokat!
  • Merjünk hibázni!

Jól sejted: a kiscsoportos programjaink nem matematika példák szakmányban való megoldásáról és az Egyetlen Kiváló Tökéletes Megoldás bemutatásáról, sőt, nem a nyelvtani szabályok mantrázásáról szólnak. Nem tantárgyakat gyakorlunk, hanem olvasunk, problémákat értelmezünk, megoldásokat keresünk és reeeeeeeengeteget hibázunk! Egyszóval tanulunk és ezt sok-sok-sok játék és közös élményt nyújtó formában. Ez a tavaszi ráhangolódás segíteni fog abban, hogy szeptembertől már lazán, célirányosan gyakoroljuk kicsit a felvétlei 6-7 típusfeladatát. Onnan már fákylásmenet. Szerű.

Igen, szükség van erre az alapozásra. Ugyanis amíg a gyerekek

  • nem mernek próbálkozni;
  • nem mernek kísérletezni;
  • nem szereznek jártasságot a feladatok akár ki nem mondott kérdéseinek felismerésében;
  • nem tudják elengedni azt a kényszert, hogy valamire emlékezniük kell, mert biztos tanulták ezt már;
  • nem mernek jó sokat hibázni hogy rátaláljanak a helyes megoldásra,

addig esélyük sincs jó felvételit írni. De ennél, szerintünk, sokkal fontosabb: nem tapasztalják meg az autonóm, testre szabott tanulás és a felszabadult gondolkodás örömét.

És szenvedni fognak, tovább, az iskolában.

Mi pedig azt szeretnénk, ha vidámak lennének, érdeklődőek és önállóak. És persze, egyéni vagy páros, minicsoportos foglalkozásokon a célzott magyar és matek felvételire felkészülésben is segítünk, ha szükséges és ha szeretnétek.

AMIT 2022 tavaszára és nyarára ajánlunk:

5-es, 6-os és 7-es ifjaknak:

  • 4 alkalmas csomagban fejlesztő-hangoló vidám kiscsoportos Velünk lehet! programunkat március négy keddjén, vagy április-májusban, a tavaszi szünet után (Konkértan: március 1, 8, 22, 29 és a szünet után április 26, május 10, 24, június 7) – keddenként 16:45 – 18:15-ig. Itt rögtön tudsz is jelentkezni!
  • Egyéni vagy minicsoportos foglalkozást olvasás, szövegértés, nyelvi kompetenciák fejlesztése terén Krisztával

Árakról:

  • Az ajánlott 4 alkalmas kiscsoportos programra alkalmanként, ami másfél óra (kedd 16:45-18:15) csomagár 14.000 Ft, egyedi részvétellel, ami regisztrációt igényel 4.000 Ft/alkalom. Idén tavasszal összesen 8 kiscsoportos alkalom lesz, ezt két külön sorozatként valósítjuk meg.
  • Egyéni és minicsoportos óráink 45-50 percesek és egyedi egyeztetést igényelnek. Párban járó testvéreknek, nehéz helyzetbenlévő családoknak egyéni kedvezményeket kínálunk.
  • Kérjük vegyétek figyelembe, hogy Áginak már csak ősztől, Krisztának tavaszra is már csak néhány szabad helye van. Ha szeretnéd jövőre bebiztosítani a gyereket, akkor keress bennünket!

Felsősöknek:

  • Nyárra kaland és élménytábort napközis formában Wekerlén és ottalvósan, természetközeli, biológus segítővel megerősítve egy varázslatos zalai kis faluban.

Előrelátó szülőknek:

  • Egyeztessetek velünk, ha bizonytalanok vagytok, hogyan és mit szerencsés a gyerekkel kezdeni 4. vagy 5. vagy 6. osztályban. Ha most hetedikes és ősztől jönnétek csak, az lehet, hogy késő lesz. De mi várunk!
  • 2022 február 18. pénteken kell leadni a középiskolába jelentkezőknek az iskolák névsorát. Ha úgy érzed, szívesen beszélgetnél velünk erről online, várunk ezen a linken 10.30-11:30-ig: https://meet.jit.si/Beszelgetesekszulotarsakkal Utána rögzítjük és elérhetővé teszzük! Kérdezz előre, írásban, ha nem érsz rá pénteken. Kereshetsz minket a kispesti szülőcsoportunkban is a FB-on! Katt ide.

Fontos információk:

2022 tavaszán a következő formákban tudtok velünk együttműködni:

  • Krisztának még van 1-2 gyerekre egyéni foglalkozásokra kapacitása, és a többi kedden, amikor nem közös csoportjaink vannak, kiscsoportos szövegértés, olvasás, akár magyar nyelv felkészítésre
  • Ágihoz őszre még néhány helyre be lehet jelentkezni matekozásra a 2023-as felvételire rákészülésre, korrepetálásokra – idén nincs több hely!
  • Ági és Kriszta közös, kéthetenkénti önbizalomerősítő, szövegértés és gondolkozásfejlesztő foglalkozásaira a javasolt 4 alkalmas vagy akár 1-1 órás foglalkozásaira is tudtok jönni!

Elérhetőségeink:

Egri Krisztina magyartanár egri.krisztina.vl@gmail.com 30/49-49-167

Herpainé Márkus Ágnes fejlesztő markusagi@gmail.com

A kiscsoportos fejlesztésekre jelentkezés: ezen a linken. Katt!

HELYSZÍN: Wekerlei Kultúrház, egyéni foglalkozások: online.

Módszertan, tájékozódás, hírek a fejlesztő programról: legyunkjol.wordpress.com/category/velunk-lehet/virtualiskola/

Hozzászólás