Szükségletek és igények

Nem, eszem ágában sincs szakmai definíciókat írni, és különféle szakterületi megközelítéseket alkalmazni. De persze ennek ellenére jól jönnek az ilyen típusú megközelítések, alapnak, a saját álláspontom bemutatásához.

A kép forrása itt

Szerintem nagyon egyszerű megérteni mind a szükségletek, mint az igények fogalmát.

A kép forrása itt

Az emberi szükségletekről és ezek erősségéről, fontossági sorrendjéről, egymásra épüléséről már írtam. Nyilvánvaló, hogy legalapvetőbb fiziológiai szükségleteink azok, amelyek a legsürgetőbbek és legkevésbé tűrik jól a halogatást, a figyelmen kívül hagyást. De hogy hogyan, milyen körülmények között, milyen ráfordítással (idő, erőforrások, anyagi javak, stb.) elégítjük ki azokat, hát rengeteg dologtól függ. És ez vezet el legkönnyebben az igények kérdéséhez. Ez a két kép szerintem minden magyarázat nélkül is pontosan kifejezi ezt a dolgot.

És hogy miért érdemes erről gondolkodnunk?

A szegénység, a gazdasági érdekek uralta világ olyan elvárásokat sugall felénk, amiknek sokszor még csak nem is vagyunk a tudatában. A fogyasztói társadalom áthatja mindennapjainkat. Gondoljunk róla bármit, hatása alól kivonni magunkat nem tudjuk. Ezért is fontos érteni, mi az, ami a szükségletünk, és erre megtalálni azokat a válaszokat, ami valóban megfelel az igényeinknek. Amit neveltetésünk, értékválasztásaink, társadalmi státuszunk és környezetünk, ambícióink és lehetőségeink együttese befolyásol.

Szükségletek és igények” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Mi fontos? – (L)együnk jól!

Hozzászólás